top of page
Yazarın fotoğrafıikipsikolog

Cesaret: İçimizdeki gizli güç


İgneada, 2019

Cesaret… Öyle ortada kalmış bir kavram ki. Bazen aptallara atfedilir, bazen kahramanlara. Bir gün cesaretinle rezil olursun, bir başka gün cesaret seni zirveye taşır. Cesur olmak çoğu zaman övülür, ancak hangi konularda cesur olman gerektiğine toplum karar verir bir yandan. Toplum tarafından kabul edilerek, sosyal bireyler olarak hayata devam etme içgüdüsü, cesareti biraz ketleyen bir nokta olabilir bazen. Tartışarak bitmeyecek bir kavram, yine de biraz beyin fırtınası hepimize iyi gelecek.


Cesaret kelimesi genel olarak, korkunun zıttı olarak kullanılır. Yani cesur insanın belirli bir konuya dair, korkusu olmadığı düşünülür. Kimi insan aşk ve ilişki konularında cesur görünür, kimisi iş yaşamında, kimisi kavgada ya da risk almada. Peki gerçekten cesaret, bir insanın erken yaşlarından bu yana yapmakta iyi olduğu şeyi sürdürmesi midir? Bizce hayır. Cesaret güçlüğü kapsar ve güçlük karşısında ortaya çıkar. Cesaret; bu güne kadar yapamadığımız şeyleri denemektir. Kendi zincirlerimizi kırmaktır. Denemeye hevesli olmak, başarısız olmaktan korkmamaktır. Konfor alanından çıkmak ve yeniliklere açık olmaktır. Cesur bir davranışın, gerçekten cesur bir davranış olduğunu ancak kişi kendisi bilebilir. Zira sınırlarımız, zihnimizde saklıdır ve sınırların kırılma noktasını kendimiz belirleriz. Şunu da unutmamak gerek; bazen kendimizi yetersiz görebiliyor ve cesur olduğumuza dair inancımızı kaybederek denemekten ve yeni bir adım atmaktan vazgeçebiliyoruz. Bu yüzden öncelikle kendimizi tanımak ve kapasitemizi keşfetmek, yaşayacağımız olaylarda gereken cesareti ortaya koyabilmek için gerekli gibi duruyor. Aşağıdaki etkinlik bu konuda bize yardımcı olacak.


Kendimizden bahsedecek olursak; bu aralar biraz cesarete ihtiyacımız olduğunu söyleyebiliriz. Kendi konfor alanımızdan çıkmaya, bir şeyleri denemeye, başarısızlıktan korkmamaya ihtiyacımız var. Kendi sınırlarımızı yıkmaya karar verdik diyelim. Bunun sonucunda ne olacak, şu anda bilmiyoruz. Zaten gelecekte ne olacağını, hiçbir cesaret örneği göstermesek dahi bilemeyecektik. Bu yüzden bilinmezlik, hayatımızın yeni bir parçası olmayacak aslında. Denemeye olan inancımızı büyütüp, cesur insanlar olmaya dair bir adım attık. Bunu yaparken kullandığımız tek strateji “karar vermek”ti. Ne yapmak istediğimize, nasıl yaşamak istediğimize, hedeflerimize ve geleceğimize dair bir karar. Yapacağımız şey yoldan geçen ilk arabaya binmek değil. Onlarca ihtimali değerlendirerek planlar ve yedek planlar yaptık. Buna rağmen konfor alanımızdan çıkma mecburiyetine karşı cesaret göstermemiz gerekiyor. Başarılı olacağımıza dair hiçbir söz ve garanti yok. Ancak kendimize güvenimiz tam. En büyük motivasyonumuz, deneyecek olmak ve beş yıl sonra dönüp baktığımızda “keşke!” demeyecek olmak.


Hazır içimizde bir cesaret ateşi var, neden size de biraz bulaştırmıyoruz? Konuyla ilgili güzel bir kaynak bulduk ve hepimize faydası olacağını düşündüğümüz bir egzersizi paylaşalım istedik. Öncelikle cesaret kavramını biraz açmak gerekecek.


Cesaretin farklı tanımları var. Bu tanımlar 6 başlık altında toplanmış. Eminiz ki herkes, en azından bir başlık altında kendisine ait bir şeyler bulacaktır.


FARKLI CESARET TANIMLARI


1)Korkuya rağmen harekete geçmek

Korkuya rağmen, bunu bir meydan okuma olarak görerek, harekete geçen ve korkusunun üstesinden gelen bireylerin gösterdiği cesaret örneğidir.

“Cesaretin korkunun yokluğu değil, korku üzerindeki zafer olduğunu öğrendim. Cesur olan kişi, korkmayan kişi değil, korkandır, ama bu korkuyu fethedendir.” Nelson Mandela


2)Kalbinin sesini dinlemek

Bir merakı, bir tutkusu olan ve kalbinin sesini dinleyerek kendi çizdiği yolu takip eden, bu uğurda önüne çıkan zorlukları aşan insanların göstermiş olduğu cesaret örneğidir.

“Tutku, kendimize meydan okumak ve yeni şeyler keşfetmek için bizi çılgınlığa teşvik eder ve sıra dışı şeyler yapmamızı tetikler. Tutku cesaretin kalbidir ve hep öyle olmalıdır.” Midori Komatsu


3)Zorluklara karşı mücadele etmek

Hayat ne getirirse getirsin, en zor anlarda dahi umutsuzluğa kapılmadan elinden geldiğince mücadele eden insanların göstermiş olduğu cesaret örneğidir.

“Bir kahraman, sıradan bir insandan daha cesur değildir. Ama 5 dakika daha cesurdur.” Ralph Waldo Emerson

“Cesaret her zaman kükremez. Bazen cesaret günün sonunda ‘Yarın tekrar deneyeceğim.’ diyen küçük ses olur.” Marry Anne Radmacher


4) Doğru olan için dik durmak

Doğru olduğunu düşündüğü şeyler için, ne pahasına olursa olsun dik duran bireylerin gösterdiği cesaret örneğidir.

“Sesin titrese bile, aklından geçeni söyle.” Maggie Kuhn


5)Sınırlarını genişletmek ve konfor alanından çıkmak

İçinde bulunduğu rahat yaşamdan ve kendisine çizmiş olduğu sınırlardan uzaklaşmayı başararak yeni tecrübeler edinme girişiminde bulunabilen bireylerin göstermiş olduğu cesaret örneğidir.

“İnsan limandan uzaklaşmaktan korkarsa, yeni okyanuslar keşfedemez.” Lord Chesterfield


6)Acıya inanç ve onur ile göğüs germek

Yaşanılan zorluklara ve çekilen acılara rağmen inanç ve onur ile mücadele edebilen insanların gösterdiği cesaret örneğidir.

“Göz yaşlarından utanmaya gerek yok. Çünkü gözyaşları, en büyük cesaret örneğine tanıklık eder; acı çekme cesareti.” Viktor Frankl


Muhtemelen bu 6 tanımlamadan herhangi birinde ya da birkaçında kendinizi görüyorsunuzdur. Hayat içerisinde cesaret sergilememiz gereken birçok olayla karşılaşıyoruz. Ancak her zaman harekete geçmek ve ben cesurum demek çok kolay olmuyor elbette. Kendimizi daha iyi tanımamızı, cesaretimizi arttırmamızı ve duruma göre uyarlamamızı sağlayacağını düşündüğümüz şu egzersize gelelim…

 

CESARET EGZERSİZİ

Kendinizi dinleyebileceğiniz sessiz bir ortama geçin ve elinize kalem kağıt alın.


*İlk başlığımız olan “Korkuya rağmen harekete geçmek” cesaret tanımını düşünerek etkinliğe başlayın. Soruları bu tanımı göz önünde tutarak yanıtlayın.


*Bir yetişkin olarak geçmişte korktuğunuz ve korkunuzla yüzleşerek harekete geçtiğiniz bir durumu hatırlayın.


1) O anda ne gözlemlediniz ve neler hissettiniz? (ör: Lunapark’ta gondolu gördüm ve mideme heyecandan sancılar girdi)

2) Kendinizi cesaretlendirmek için ne dediniz? Etrafınızdakiler size ne dedi? (ör: Kendime küçücük çocukların bile gondola binebildiğini ve bu yüzden benim de yapabileceğimi söyledim)

3) Hangi noktada korkunuz azalmaya başladı?

4) Şimdi çocuklukta korktuğunuz ve bu korkuyla yüzleştiğiniz bir durumu aklınıza getirin. İlk sorudaki durumla benzer yanları var mıydı?

5) Şimdi de şu anda zorluk yaşadığınız, korktuğunuz veya kaygılandığınız bir durumu düşünün. En çok neden korkuyorsunuz? (ör: zam istersem patronum beni kovabilir.)

6) Şimdi önceki iki tecrübenizi düşünün ve o zaman kullandığınız cesaretlendirici becerilerinizi bugünkü durumunuza uyarlayıp uyarlayamayacağınızı kontrol edin. Kendinize, bu becerilere sahip olduğunuzu ve bunları geçmişte kullanabildiğinizi hatırlatın. Bu becerileri kullanmanıza engel olan zihinsel ve çevresel engeller neler? Bu engellerden nasıl kurtulabilirsiniz ya da onlarla nasıl başa çıkabilirsiniz?


Bu etkinliği, yukarıda yazmış olduğumuz 6 farklı cesaret tanımına uyarlayarak ayrı ayrı 6 gün boyunca sürdürün(örneğin etkinliğin ikinci gününde “kalbinin sesini dinlemek” cesaretini gösterdiğiniz geçmiş deneyimlerinizi hatırlayarak ilerleyin). 7. Güne geldiğinizde, size en anlamlı gelen kendi cesaret tanımınızla birlikte son kez etkinliği tekrarlayın ve güncel olarak yaşadığınız zorlayıcı duruma karşı nasıl bir tutum ile yaklaşacağınızı bulmaya çalışın.

 

Bu etkinliği bulduğumuz İngilizce kaynağı da aşağıda veriyoruz. Bize oldukça güzel geldi. Kendimizi tanımak ve bizi cesur yapan niteliklerimizi keşfetmek oldukça önemli bir kazanım olsa gerek.


Her ne olursa olsun, hayat birçok kez kritik adımlar atmamızı gerektiriyor. Cesaret, içinde taşıyor olduğu onlarca anlamla birlikte, hayatımızda büyük bir rol ediniyor. İlerlemenin, değişmenin, büyümenin ve kendini gerçekleştirmenin anahtarı belki de cesur olmak. Kimi zaman engelleri aşarak, kimi zaman dik durarak, kimi zaman acı çekerek.


Hepimizin cesur bir ömrü olsun :) Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.


Not: Sorularınızı yorum bölümünden, ya da bize ulaşın bölümünden gönderebilirsiniz.


Egzersizin alındığı kaynak için tıklayın.

Comments


Son Yazılarımız

bottom of page