Bizi bitiren stres değil, ona verdiğimiz tepkidir. Hans Selye
Stres hayatımızın bir parçası ve kaçınılmaz bir durum. Baş ağrısı ile eve geldiğimiz ve o gerginliği tüm vücudumuzda hissettiğimiz günler hiç de az değil. Bizi zorlayan ve baskı altında hissetmemize neden olan olayların kalp atışımızı hızlandırdığını, nefes alışveriş düzenimizi bozduğunu birçok kez fark ediyoruz. Bu tür durumlarda bir sigara yakmak, öfkelenerek bağırıp çağırmak ya da kaçıp gitmek yerine, kendimizi rahatlatacak doğru stratejinin ne olduğunu bulmamız gerektiğinin de farkındayız. Herkes stresle baş etmek için farklı yöntemler kullanır. Bu yöntemlerin bir kısmı işlevsel ve hayatı kolaylaştırıcıdır. Ancak işlevsel olmayan ve yarar sağlamayan stresle başa çıkma yolları da vardır. Kaçma, saldırganlık, içe kapanma, alkol ve sigara kullanma, kötü beslenme, görmezlikten gelme, başkalarını suçlama, inkar ve bastırma, sıkıntıları içine atma, başkalarına sinirlenme gibi stresi azaltma yolları yararsız ve işlevsiz başa çıkma yollarıdır. Biz stresli anlarımızı genellikle birbirimize destek sağlayarak, strese neden olan soruna çözüm arayarak ve bazen de –iyi bir yöntem olmadığını bilsek de- stres verici durumdan kaçarak aşmaya çalışıyoruz.
Stres hayatımızın bir parçası. Onu belli bir yere kadar kabul etmeli ve yaratıcılığımızı arttırmasına izin vermeliyiz. Ancak bizi çok zorladığı ve yorduğu anlarda strese karşı mücadele etmemiz gerekiyor. O anlarda stresimizi azaltmak ve kontrol edebilmek için takip edebileceğiniz adımları sizinle paylaşalım istedik.
1. Stresi Nasıl Yaşadığınızı Fark Edin.
Stresli olduğunuzu nasıl fark edersiniz? Stresli olduğunuzda düşünce ve davranışlarınızda neler değişiyor? Stresle baş edebilmek için stresi fark etmek en temel adımdır.
2. Stres Kaynaklarını Tanımlayın.
Hangi durumlarda stresli hissediyorsunuz? Bunlar iş yaşamı, aile ile ilgili ilişkiler, maddi durum veya birçok farklı konuda olabilir.
3. Stresli Durumda Vücudunuzun Size Gönderdiği Sinyalleri Keşfedin.
Herkes yaşadığı strese yönelik farklı tepkiler gösterir. Kimi stresli olduğunda konsantrasyon problemleri yaşarken, kimi patlamaya hazır bir bomba olur, bir başkası baş ağrıları yaşar ya da tüm enerjisinin bittiğini hissederek hiçbir şey yapamayacak halde olur. Vücudunuz size nasıl sinyaller gönderiyor? Keşfedin.
4. Stresle Nasıl Başa Çıktığınızı Fark Edin.
Kendinizi koşuşturma içinde ya da gerçekten bunalmış hissederken hangi çözüm yollarını tercih ediyorsunuz? Sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecek çözüm yolları aklınıza ilk gelen yöntemlerden mi oluyor? Örneğin stresle başa çıkmak için sigara içmek, alkol-madde kullanmak, yetersiz ya da çok fazla yemek yeme gibi.
5. Stresi Yönetmenin Sağlıklı Yollarını Bulun.
Egzersiz, hoşlanacağınız hobiler edinmek, aile bireyleri veya arkadaşlarla konuşmak ve vakit geçirmek gibi yaşadığınız stresi düşürecek etkinlikler bulmak stresle baş edebilmek için sağlıklı çözüm yollarından olabilir. Herhangi bir sebeple başlayan sağlıksız davranışların zaman içinde yerleşeceğini ve o davranışı bırakmanın çok daha zor olacağını unutmayın. Ancak bir anda her şeyi değiştirmenin mümkün olmayacağını bilmek önemlidir. Değişim adım adım ve istikrarla olacak bir şeydir!
6. Kendinize İyi Davranın.
Sağlıklı beslenmek, yeterince uyumak, bol su içmek ve fiziksel aktiviteyi artırmak kendimize iyi davranmanın temel adımlarını oluşturuyor. Kısa bir yürüyüşe çıkmak, düzenli spor yapmak, size her ne keyif veriyorsa onu yapmak hem fiziksel hem zihinsel olarak rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Hayat ne kadar telaşlı olsa da kendinize zaman ayırın! Bu iyi bir kitap okumak ya da sevdiğiniz bir müziği dinlemek bile olabilir!
7. Destek Alın.
Yaşadığınız stresi paylaşabileceğiniz aile üyesi ya da arkadaşınız olması ve sorunlarınızı paylaşmak size iyi geldiği takdirde stresi sağlıklı bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir. Ancak buna rağmen yine de yaşadığınız stresle baş etmekle zorlandığınızı hissediyorsanız size destek olacak bir uzmanla görüşebilirsiniz.
Kısaca size ve kendimize verebileceğimiz son öneri şu olabilir: Asla yoğun strese teslim olma. Her zaman bir çıkış kapısı vardır.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
Not: Soru ve katkılarınızı yorum bölümünden ya da bize ulaşın bölümünden gönderebilirsiniz.
Bu yazıda faydalandığımız kaynak için tık tık :)
Comments